Elektrotehniki, ki se zavedamo slabosti sodobne tehnologije

Jedro skupine sestavljamo trije inženirji elektrotehnike, ki smo po nekajletnih izkušnjah na raziskovalnem področju in v industriji našli skupen interes in se povezali v raziskovalno aplikativno skupino.


mag. Katarina Kerševan, u.d.i.e.
Direktorica
Reference

Aleš Arh, d.i.e.
Vodja meritev
Reference

dr. Mitja Veber, u.d.i.e.
Svetovalec
Reference

 

Ena od naših dejavnosti so tudi meritve elektromagnetnih (EM) sevanj, čemur je namenjena ta spletna stran.

Od študijskih let dalje z zanimanjem spremljamo raziskave na področju vpliva EM sevanj na človeka, maja 2010 pa je Svetovna zdravstvena organizacija objavila izsledke znanstvene raziskave z naslovom Interphone, ki so jo 10 let izvajali v 13 državah.

Izsledki nakazujejo, da se po tem, ko opravimo 1700 ur pogovorov z mobilnim telefonom (v primeru, da mobilni telefon držimo ob glavi), poveča tveganje za nastanek tumorske tvorbe v glavi (dva od štirih vrst tumorjev: gliom in meningiom).

Kaj pomeni opravljenih 1700 ur pogovorov:

  • 1/2 ure govora na dan v 10 letih ali
  • 1 ura govora v 5 letih itd.

Podrobnosti o omenjeni raziskavi in njenih izsledkih si lahko preberete na zelo lepo urejeni spletni strani Inštituta za neionizirna sevanja (INIS).
Osnovna dejstva in zanimivosti o EM sevanjih pa lahko preberete na zavihku O SEVANJIH.

Kljub poudarjanju, kako potencialno nevaren izvor EM sevanja je mobilni telefon, pa je v naši neposredni okolici še množica drugih izvorov EM sevanj, zato vas vabimo, da še danes:

Lahko nam zaupate

Naša skupina temelji na visoko izobraženem kadru, sodelujemo pa tudi s študenti višjih letnikov ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, saj želimo skupino razširiti na mlade kvalitetne sodelavce.

Meritve opravljamo skladno z znanji in izkušnjami, ki smo si jih pridobili na fakulteti in izven nje.

Sledimo vodilu inženirstva in ne podpiramo šarlatanstva, zato svoje znanje ves čas izpopolnjujemo ter skrbimo za našo merilno opremo (kalibracija, shranjevanje,..).

Akreditacija

Ker je namen naših storitev predvsem svetovanje v smeri zmanjšanja škodljivih vplivov EM sevanj, za meritve visoko- (VF) in nizkofrekvenčnih (NF) elektromagnetnih sevanj namenoma nimamo pridobljene akreditacije - v primeru akreditiranih meritev namreč ne bi smeli izdajati priporočil - izročili bi vam lahko zgolj rezultat meritev (ki bi sicer imel veljavo uradnega dokumenta), komentarja pa nobenega.

Akreditirane meritve lahko naročite na Inštitutu za neionizirna sevanja (INIS).

Kontakt

Direktorica:
mag. Katarina Kerševan, u.d.i.e.
katarina.kersevan@meritvesevanj.si

Vodja meritev:
Aleš Arh, d.i.e.
ales.arh@meritvesevanj.si
031 884 645
Naročanje meritev:
narocanje@meritvesevanj.si
031 884 645

Kontakt za vaša vprašanja:
kontakt@meritvesevanj.si
031 884 645